Izolarea peretilor exteriori

Care sunt avantajele izolarii peretilor exteriori ?

In primul rand, economia de energie. Sa nu uitam, ca aproximativ 35% din caldura unei camere se pierde prin peretii exteriori, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari pentru caldura. In cazul izolarii exterioare, peretele, fiind mai masiv, acumuleaza caldura din incapere si are rol echilibrator.

Daca se folosesc materiale de constructie de calitate, peretele nu va fi afectat de inghet, oricat de scazuta ar fi temperatura de afara. In al doilea rand, vara, cand chiar nu va doriti caldura in casa, un perete exterior bine izolat mentine o temperatura medie in apartament. Chiar si rezistenta constructiei de ansamblu va fi mai mare, pentru ca se reduc tensiunile cauzate de temperatura intre partile de constructie si cele de sustinere.
 
Bineinteles ca exista si dezavantaje : in cazul unui astfel de perete finisajele (montarea pervazului, a burlanelor de ploaie) necesita un efort de munca mai mare, iar incaperile care sunt folosite mai rar necesita iarna un timp mai mare de incalzire.
 
Dar, pana la urma, specialistii aduc o multime de argumente in favoarea izolarii peretilor exteriori ai unei cladiri, mai ales atunci cand este vorba de un bloc de locuinte. In principiu, la o cladire sau o componenta a acesteia construita pe mai multe straturi, bariera antivapori trebuie sa se afle la exterior. La izolarea termica interioara a peretelui, bariera antivapori trebuie sa se afle in interior.
 
Montarea unei bariere antivapori pe interiorul peretelui este necesara in urmatoarele situatii : la utilizarea materialelor de izolare pe baza de vata minerala, la izolarea interioara a unui perete de beton, la izolarea ulterioara a peretilor unui subsol si atunci cand exista un grad ridicat de umezeala in incaperi (in baie sau in bucatarie).