Ce tip de termoizolatie este mai bun

Termoizolatie depinde de urmatorii factori:

  • cantitatea necesara de material termoizolant
  • accesibilitatea la suprafata ce trebuie termoizolata
  • dimensiunile suprafetei ce trebuie izolata
  • disponibilitatea si pretul materialelor din zona unde locuiti
  • alte considerente particulare pentru fiecare cumparator
Oricand comparati sistemele termoizolante este esential sa va orientati comparatia pe valori apropiate ale rezistentei la transferul termic - conductivitatea termica

Ce este conductivitatea termica?

Termoizolatia este masurata in functie de rezistenta termica, numita valoarea R, care indica rezistenta la transferul termic. Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat termoizolatia este mai eficienta. Valoarea R a termoizolatiei depinde de tipul, grosimea si densitatea materialului. Pentru a calcula valoarea R a unui multi-strat de materiale termoizolante, va trebui sa adunati, individual, valorile R ale straturilor.

Eficienta termoizolanta a unui acoperis, perete sau pardoseala depinde de cum si unde este termoizolatia montata.
  • Termoizolatia care este comprimata nu va functiona la valoarea R la care este cotata. Acest lucru se poate intampla daca adaugati un o termoizolatie densa peste o termoizolatie cu o densitate mai mica, lucru intalnit in cazul termoizolarii podului unei case.
  • Termoizolatia amplasata intre imbinarile peretilor si a grinzilor nu limiteaza transferul termic din acel loc. Fluxul termic din aceste zone se numeste punte termica. Asadar, valoarea totala a indicelui R a unui perete sau acoperis va fi oarecum diferita fata de valoarea R a termoizolatiei in sine. De aceea este foarte important ca termoizolatia sa acopere imbinarile si grinzile astfel incat sa nu se inregistreze pierderi de caldura in acele zone.